Sfântul Ilie, o mare sărbătoare pentru români! Sâmbătă, 20 iulie, creștin-ortodocșii sărbătoresc Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, marcată în calendar cu cruce roșie.
Sfântul Ilie este cunoscut ca un ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. În trecut, oamenii credeau că prorocul poate provoca fulgere și tunete. Sfântul Ilie este cunoscut în credința ortodoxă drept un Sfânt bun și ocrotitor, dar care a fost ispitit de Diavol pentru a-și ucide părinții.
Legat de această sărbătoare, persoanele superstițioase cred cu tărie în aceste legi nescrise și transmise din generație în generație, despre care se spune că pot schimba viitorul.
Iată care sunt cele mai comune și întâlnite patru superstiții la români pe care nu ai voie să le faci sub nici o formă de Sfântul Ilie:
- în dimineață acestei zile sfinte de Sfântul Ilie, care se sărbătoreşte anual pe 20 iulie, se culeg plante de leac, în special busuiocul. Plantele culese sunt puse la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Tot în această zi, se spune că se culeg plantele folosite la vrăji și farmece;
- nu trebuie să faci treburi gospodărești, slălat, călcat, etc;
- în trecut se credea că nu trebuie să mergi la drum în această zi, pentru că Sfântul Ilie va lovi cu fulgere;
- dacă speli în această zi, se crede că Sfântul Ilie se va răzbuna cu fulgere și furtuni.
Articolul Sfântul Ilie, o MARE SĂRBĂTOARE pentru ROMÂNI. Ce NU TREBUIE să le faci sub nici o formă apare prima dată în Evz Monden.