De unde vine DUMINICA FLORIILOR? Dacă nu știți de unde vine denumirea de Florii, de ce aducem ramuri de salcie acasă și de ce se mănâncă peşte de Florii, ei bine, Părintele Emil Cărămizaru, parohul bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, a lămurit misterul despre această sărbătoare, ținută întotdeauna cu o săptămână înainte de sfânta duminică a Paștelui.
[caption id="attachment_428347" align="alignnone" width="676"] [/caption]
“Evenimentul este legat de intrarea Mântuitorului în Ierusalim, smerit şi călare pe un asin. Denumirea de Florii, în sine, se pare că îşi are originea dintr-o sărbătoare romană numită Floralia, dedicată primăverii şi renaşterii naturii. Termenul a fost adoptat în creştinism şi pus în legătură directă cu intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Sfântă.
Aşadar, Sfintele Evanghelii ni-L prezintă pe Mântuitorul Hristos fiind primit în Cetate cu mult entuziasm. Oamenii aşterneau în calea Sa ramuri de finic şi chiar hainele lor strigând, totodată:Osana, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului, împăratul lui Israel , aşa cum se arată în Evanghelia de la Ioan, Capitolul 12, versetul 13”, spune părintele Emil Cărămizaru, parohul bisericii brâncobeneşti Sfântu Gheorghe-Nou, potrivit evz.ro.
Finicul, mai adaugă părintele Cărămizaru este un palmier din genul Phoenix, plantă specifică Orientului Mijlociu: “Întrucât în zonele cu climă mai răcoroasă această plantă nu creşte, în ziua de Florii, creştinii au înlocuit frunzele de palmier cu ramurile de salcie. Aceasta pentru că salcia este unul dintre primii copaci care înverzeşte de timpuriu. Iar aceste ramuri de salcie aduse de credincioşi la biserică sunt binecuvântate de către preoţi şi stropite cu Agheasma Mare, sfinţită de Bobotează, pentru ca apoi să fie duse acasă şi puse la loc e cinste, lângă icoane şi la porţile caselor, pentru sănătatea sufletească şi trupească a oamenilor”.
Articolul De unde vine DUMINICA FLORIILOR? Parohul bisericii Sfântul Gheorghe-Nou a lămurit MISTERUL despre această SĂRBĂTOARE apare prima dată în Evz Monden.