În liniștea seculară a Munţiilor Buzăului, o echipă interdisciplinară, coordonată de Leonardo Tonitza, președinte Asociația D’ale Cetățeanului, istoric și regizor, cercetează misterele acestor locuri. Un subiect inepuizabil de dezbatere printre împătimiţii fenomenelor paranormale sau a specialiștilor va incerca să fie explicat în documentarul Ținutul Anei. Relatări despre dispariţii inexplicabile ale unor persoane, despre morminte ale unor uriaşi, apariţii de OZN-uri sau defectări ale aparaturii electrice sunt frecvent publicate pe bloguri sau în publicaţii de specialitate.
Asociația D’ale Cetățeanului este o întâlnire fericită dintre doi oameni cu o vastă experiență în mass-media și comunicare, unul în management și marketing, Virgil Munteanu, celălalt în producție și regie de film, Leonardo Tonitza. In discuțiile cu domnul Tonitza, am aflat că sunt în lucru, în filmări, două documentare de lung metraj, foarte interesante, dar ca implică multă muncă: Ținutul Anei, dedicat fenomenologiei complexe existentă în munții Buzăului, pornind de la sanctuarele de piatră, începutul creștinismul la geto-daci, până la aparițiile inexplicabile, ce se manifestă în această zonă. În urma cercetărilor complexe dar mai ales a camerelor de supraveghere montate în locuri unde localnicii au declarant apariții de lumini misterioase, echipa reușeste să surprindă în exclusivitate manifestări inexplicabile de lumini și nu numai. Al doilea film documentar este finalul trilogiei Niascharian, Moștenirea Valahă, episod dedicat valahilor și moștenirii lor, cunoscute dar mai ales necunoscute, lăsate românilor.
Un proiect care m-a chemat
Domnul Leonardo Tonitza ne spune de ce a ales să facă documentarul “Ținutul Anei” în Munții Buzăului: “Sunt subiecte care te aleg ele pe tine, așa cred că s-a întâmplat în acest caz. Acum câțiva ani în urmă filmam niște reconstituiri pe un platou de munte, undeva prin Buzău, au durat vreo două zile. Ce s-a întâmplat atunci m-a determinat să aloc, o parte mică ce-i drept, din bugetul acelui film pentru începutul căutărilor în această zonă misterioasă. Așa s-a lucrat o bună bucată de timp, veneam cu o echipă restrânsă doar cu bani de benzină și ceva de mâncare iar lucrurile au mers mai departe, ceea ce era esențial.”
Curiozitatea s-a transformat într-un proiect, au trecut câțiva ani de cercetări, scotociri prin grote, avenuri înfundate, decolmatări, intrări prin falii de stâncă, luni de studiu prin arhive și biblioteci, dar mai ales acceptul localnicilor să povestească experiențe proprii, dintre care unele au toate datele să fie reale. Ținutul Anei reprezintă cea mai importantă cercetare multidisciplinară a zonei misterioase, încărcate de istorie, a munților Buzăului. Ținutul Anei beneficiază de sprijiunul unui colectiv multidisciplinar format din mari personalități din domeniul arheologiei, etnologiei, lingvisticii, astronomiei, a științelor de frontieră și mulți alții. “Simbolistica sacra, petroglifele de pe sanctuarele din munții Buzăului au ajuns, prin intermediul meu, la Institutul de Arheomitologie de la Sebastopol, California, parte a UCLA, la cercetători internaționali, în încercarea de a le descifra sau cel puțin interpreta.” A mai spus Domnul Tonitza.
Filmare inexplicabilă în noaptea Sânzienelor
O filmare senzațională a fost surprinsă în noaptea de Sânziene deasupra unui altar plin cu simboluri. “Ce este cu adevărat surprinzător în respectiva filmare, pe lângă lumina care cade într-un nor și unde explodează descompunându-se în trei alte lumini, este prezența unei stele în stânga imaginii care nu are ce să caute acolo! Asta este esența cercetării interdisciplinare: recent, un astronom care a refăcut cu ajutorul unui program de calculator poziția astronomică din locul și data originală a filmării, a identificat toate stelele, planetele dar mai puțin una care staționa la punct fix și care nu trebuia să fie acolo. Ce este ea? Încă nu avem un răspuns logic. Toți eram uimiți de lumina care cădea din cer și nu am remarcat în partea cealaltă a cadrului că o așa-zisă stea nu trebuia să fie în locul acela, era ceva anormal, poate artificial” ne-a spus Tonitza.
Umbrele din satul parăsit, Călugărițele
Deseori echipa așează camerele cu senzori în zone unde localnicii spun că se întâmplă lucruri ciudate, cum ar fi așezarea abandonată de la Călugărițe și care a fost subiectul unui articol în evz.ro. Sunt diferențe sesizabile de temperatură acolo, apare negură anormală pe doar cele 30 de case abandonate etc. și, după o perioadă bună de timp echpa a eușit să surprindem în anumite condiții tehnice, umbre umanoide în fotografiile realizate.
Și filmările continua, la fel și cercetările. Să nu uităm că în Atlasul Etnografic Român, o lucrare monumentală bazată pe 25 de cercetare în teren sub coordonarea profesorului Ion Ghinoiu, zona munților Buzăului este marcată cu cea mai mare densitate de apariții de iele.
Ținutul Anei este un proiect care, conform președintelui Asociației D’Ale Cetățeanului, ar putea să ne țină captivi în fața ecranelor la sfârșitul anului viitor.
Articolul “Iele” și “Călugarițe” într-un film plin de mistere, Ținutul Anei apare prima dată în Evz Monden.